Minden amit a vitiligoról tudni érdemes

Minden amit a vitiligoról tudni érdemes és tudni kell

Tudj meg mindent a vitiligoról! Ingyen!


Mi a vitiligo: A vitiligo egy szerzett vagy öröklött pigmenthiány, azaz festékhiány, melynek során a korábban egészséges bőr elveszti részben vagy egészben a festéktartalmát.

Pigmenthiány vagy másnéven festékhiány.: Ugyanaz, mint a vitiligo nevű bőrbetegség.

A vitiligo és más betegségek.: A vitiligot időnként más társbetegségek is kísérhetik. Gyakran kísérheti együtt a vitiligot különböző pajzsmirigy betegségek, chron betegség, cukorbetegség, addison kór, valamint egyéb autoimmun betegségek, mint a szklerózis multiplex vagy a lupus.

A vitiligos bőr védelme.: A vitiligos bőr mivel elvesztette festéktartalmát, ezért nagyon érzékeny a nappal szemben. Minden esetben védeni kell a naptól, a leégés és a bőrrák veszélye és kockázata miatt. 

A vitiligo okai: A vitiligonak nagyon sok oka lehet. Lehet genetikai hátterű, azaz örökletes, lehet lelki, pszichológiai hátterű. Bizonyos kémiai vegyszerek is kiválthatnak festékhiányos állapotot, azaz vitiligot. A vitiligo leggyakrabban azonban örökletes betegség. Nem feltétlenül lehet a bőrbetegséget a családon, famílián végig követni, hiszen az örökletes, genetikai hátterű betegségek hét nemzedékig nyúlnak vissza, azaz jelen esetben a 17-18 századra.

A bőr színének teljes vagy elvesztése lehet albinizmus is, okozhatja vírus illetve gombás fertőzés is, de nagyon gyakran lelki trauma és sérülés következtében is elvesztheti a bőr a pigmenttartalmát. A vitiligos bőrbeteg részlegesen vagy teljesen elveszíti a bőrének melanin tartalmát. A festéket, melanint termelő sejtek nem tudnak festéket termelni vagy pedig elpusztulnak.  Ennek következtében hófehér foltok alakulnak ki a bőrön, melyek növekedésnek indulnak.

A vitiligo minden emberi közösségben és rasszban előfordul, de a sötétebb bőrű rasszoknál gyakoribb, különösen a latinoknál és a feketéknél. A következő feltevés szerint a festéktermelő sejtekben keletkezik olyan toxin, ami elpusztítja a festéktermelő sejteket.

A vitiligo, mint bőrbetegség a leggyakrabban autoimmun bőrbetegség, melyet igazol az is, hogy az immunszupresszív immunmodulátor szerek nagyon jól hatnak a vitiligos bőrterületre, azaz beindítják az érintett bőr visszabarnulását, repigmentációját.

A vitiligo kiválthatja erős stressz vagy sokáig fennálló stressz. Egyes feltételezések szerint a napégés is kiválthatja a vitiligot, de ez nem nyert bizonyítást.

Az alábbi legfőbb csoportokra osztható a vitiligo kialakulásának okai.:

- Az immunrendszer nem megfelelő működése miatt a pigment termelő sejteket  mérgező melanin előanyagok állítják le vagy pusztítják el.

- Olyan neuronok, ingerületátvivő anyagok szabadulnak fel a bőrben, amelyek rombolják a sejteket.

A szervezet a saját sejtjeit támadja. Azaz bőrszövet károsító autoimmun reakcióként a szervezet a saját bőrszöveteit, pigmentjeit és melanocitáit támadja. Azaz minden olyan sejtet, amely a bőr festéktermeléséért felel. 

A vitiligo tünetei: A vitiligo általában apró foltok formájában jelentkezik, amelyek aztán lassú növekedésnek indulnak. Lelki, pszichés megterhelések fokozhatják a vitiligot és annak terjedését. A vitiligo további kísérő jelenségei, tünetei lehetnek szem retinájának megváltozása, haj és egyéb testszörzet kifakulása, halványodáse, őszülése. A vitiligo a test bármely részén megjelenhet, hirtelen gyors növekedésnek indulhat, majd a vitiligos folt akár évekig is mozudlatlan maradhat. Az esetek nagyon kevés százalékában spontán gyógyulás is előfordulhat. 

A vitiligo változásai.: A vitiligo néha spontán gyógyulhat, de jóval gyakoribb, hogy a foltok lassú vagy gyors növekedésnek indulnak. Egészen addig terjedhet a vitiligo, hogy teljes pigment veszteséget is okozhat, de a legjellemzőbb, hogy a vitiligo csak a test egyes részeire terjed ki.

A vitiligos bőrbeteg és a környezet.: Egy laikus külső szemlélődő számára a vitiligo ijesztőnek tűnhet, hiszen azt gondolhatják, hogy fertőző betegségről van szó, a valóság ezzel szemben az, hogy a vitiligo egyáltalán nem fertőző betegség. Ez a gyakori téves feltételezés nagyon megterhelő lehet lelkileg a vitiligosnak, családtagjainak és közvetlen környezetének. Különösen, ha gyerekekről, tinédzserekről, fiatalokról van szó. Az ilyen helyzetekben a legjobb az értetlen környezet azonnali felvilágosítási, azzal hogy a vitiligo egyáltalán nem fertőző betegség, ez csupán bőr festékhiány. 

A vitiligo megjelenése: A vitiligo leggyakrabban az arcon, kezeken, lábakon, genitáliák környékén jelenik meg, de bárhol előfordulhat és szétterjedhet. 

A vitiligo és a szociális közeg: A legtöbb vitiligos nagyon jó egészségi állapotban van, bár a fent említett módon kísérhetik más társbetegségek is. A vitiligo bőrbetegség nagyban megnehezíti az ebben  a betegségben szenvedők életét, hiszen nagyon gátlásossá, félénkké és depresszióssá válhatnak a betegség által. Ez rányomja bélyegét a társas kapcsolatokra, a párkeresésre, az álláskeresésre. Minél fiatalabb a beteg, annál nehezebben viseli a vitiligot.

A vitiligo a történelemben: A vitiligot már egészen korai, ősi vallásos iratok is említik. Az ősi kultúrákban a vitiligo a legtöbb esetben a kiválasztottság jele volt. A hitük szerint az égiek és a szellemvilág ezzel a megkülönböztetéssel adott jelt arra, hogy ő kiválasztott és a közösség vezetésére predesztinálódott. A vitiligos személy gyakran lett sámán vagy bármilyen más egyéb lelki, spirituális vezető, mint egy híd szerepét betöltendő az égiek, a szellemvilág és a közösség között.

A vitiligo és a kor: A vitiligo bármilyen életkorban előjöhet, sőt olyan is van, hogy valaki eleve vitiligoval születik. Az esetek túlnyomó többségében, amikor előjön, 14-25 éves kor.

A vitiligo tipusai: A vitiligonak sok típusa van és azon belül sok altipus. A legalapvetőbb osztályozása a vitiligonak az alábbi.: 

1. Generális vitiligo: A test szinte teljesen felszínére vagy legalább is nagyobb felszínére kiterjed.

2. Szegmentális vitiligo: A test egy bizonyos szegmenségen jelentkezik elsősorban.

3. Fokális vitiligo: A test illetve bőr bizonyos részeire terjed csak ki elsősorban.


A vitiligo kezelése a nyugati orvostudomány szerint: A vitiligonak nagyon sok kezelési módja létezik és egyénenként elérő lehet a hatásuk, hiszen minden emberi szervezet máshogy reagál rá. A vitiligo a hagyományos nyugati orvostudomány az alábbi módszereket alkalmazta ezidáig.:

Depigmentáció: azaz a bőr színének mesterséges kifehérítése különféle kémiai anyagokkal. Ez a legradikálisabb "megoldás" a vitiligora. Az eredmény végleges és irreverzibilis, nincs rá mód, hogy az eredeti állapotot vissza állítsuk utána. Nagyon valószínüséggel Michael Jackson is ezt alkalmazta. A depigmentációs folyamat fél évig is eltarthat. Ott alkalmazzák elsősorban, ahol már nagyon kiterjedt a vitiligo, azaz a test túlnyomó többségén elterjedt és amúgy nagyon zavaróak a vitiligos foltok.

PUVA kezelés: Az utóbbi évtizedekben ezt az eljárást alkalmazták a leggyakrabban. Sokszor csak azért, mert úgy gondolták, hogy ez az eljárás létezik rá. Az eljárás során fényérzékenyítő anyagot használnak, melynek neve pszoralének majd pedig erős és gyakori UVA sugárzásnak teszik a bőrt. Az eljárás akkor a legeredményesebb, amikor a vitiligo csak nagyon kis felszínes van jelen. Nagyon gyakran nem is tudják vagy elfelejtik említeni az ezt alkalmazók, hogy májkárosító hatású az említett anyag. A barnulás gyakran hoz eredményt, de az eljárás abbahagyásakor a vitiligo újra visszatér. Az eljárás másik negatív hatása, hogy a bőr fokozottan öregszik a sugárzás hatására.

Excimer lézer: Ezt az eljárást akkor érdemes alkalmazni, amikor a vitiligo még csak nagyon kis területen terjedt el.

Szűk spektrumú UVB sugárzás: Hatásosságát és tartósságát illetően a legjobban a PUVA kezeléshez hasonlítható. A legjobb hatás eléréséhez minden másnap javasolt alkalmazni. 


Nem minden folt vitiligo: Fehér foltokat nemcsak a vitiligo okozhat, hanem ezenkívül sok más bőrbetegség is. Egyes bőrrák típusok is okozhatnak fehér foltokat, ilyenek az aktinikus keratózis vagy pikkelyes sejtkarcinóma. Ezek a leggyakrabban a sokáig fennálló napégés miatt következnek be.

A napgombának nevezett bőrbetegség is a vitiligohoz hasonló tüneteket okoz, ugyanis a bőrben gátolja a melanociták festéktermelését. Az ekcéma valamint a pikkelysömör is okozhat ilyen jellegű pigmenthiányos bőrelváltozást.

A vitiligos beteget érdemes komplex pajzsmirigy és immunológiai vizsgálatnak alávetni, hogy teljes körű képet kapjunk a beteg egészségügyi állapotáról és az azt befolyásoló tényezőkről. Azon bőrbetegeknek, akiknek a vitiligo mellett még további más bőrbetegsége is van, ez rontja a gyógyulás esélyeit, különösen akinek a pigmenthiány mellett atópiás ekcémája is van.  


A vitiligo megelőzése.: A vitiligo sajnálatos módon nem lehet megelőzni. Ha frissen tapasztaljuk a pigmenthiányos állapotot, akkor az a legfontosabb, hogy azonnal elkezdjünk valamilyen vitiligos kezelést. Azért, hogy ezzel megállítsuk és visszafordítsuk a vitiligo terjedését. 

A vitiligo diagnózis: A vitiligo, mint bőrbetegség megállapítása mindig szakképzett bőrgyógyász feladat. Így ha bármilyen esetben felmerül a vitiligo gyanúja, akkor azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni.  

A vitiligo és az UV fény kapcsolata.: Az UV fény egyértelműen és bizonyítottan lassítja, megállítja, sőt vissza is fordítja a vitiligo terjedését. Az eljárást a napozást vagy akár a szoláriumot is azonban nem szabad túlzásba vinni, mert akkor fokozódik a bőrrák kockázata. Hazánkban is  a nyártól eltekintve kevés idő van a napozásra. A megfelelő hatás elérésére nem elegendő, ezért mesterséges UV fényre van szükség.

Az UV fényterápia, amely lehet UVB vagy akár UVA is, otthoni körülmények között is elvégezhető. Ehhez csak egy UV fény kibocsátására alkalmas készülék kell. Egyénre szabottan kell kitapasztalni, hogy mennyi fény érje a vitiligos bőrterületet, ugyanis ha túl kevés fény éri, akkor nem lesz hatékony az eljárás, ha túl sok éri, akkor pedig fokozódik a bőrrák kockázatának kialakulása. Az eljárást heti három alkalommal javasolt, de lehet napi szinten is folytatni, mely esetben maximum öt percig érje a fény.

Az UVB terápia esetén mindig szükséges valamilyen fényérzékenyítő anyag, ezt a khella nevü gyógynövényből nyerik. A fényterápia megkezdése előtt mindig be kell kenni az érintett területet, így lesz igazán hatékony a terápia.

A vitiligo és az interneten rendelhető kenőcsök.: Manapság már gyakorlatilag egy teljes iparág épült a vitiligo köré. Nagyon sok krémet, kenőcsöt, folyadékot és más egyebet lehet venni az interneten, melyek túlnyomó többsége gyógyulást ígér a vitiligora. A legtöbb esetben azonban ezek csak csodaszereknek kikiáltott szemfényvesztések. Nagyon sokszor rendkívül drágán kínált szerek nem hogy nem használnak, de sokszor még súlyosabb betegségeket is okozhatnak. 

A vitiligo diagnózisa.: A diagnózis felállítása mindig szakorvos feladata. Az anamnézis során meg kell vizsgálni a beteg előéletét, sőt családfáját is. Ki kell deríteni azokat az okokat, amelyek a vitiligo kialakulásához vezettek. Ennek nagyon sok oka lehet. A leggyakoribb ok a stressz vagy pedig pszichés megbetegedés. Ki kell deríteni azt is, hogy volt-e már a családban, famíliában vitiligos. Történt-e korai őszülés vagy sem. Meg kell vizsgálni, hogy volt-e vagy van-e melanoma vagy atipikus anyajegyek.

Következő lépcsőben meg kell vizsgálni, hogy érte-e a bőrt nagyon erős fénysugárzás vagy napégés a vizsgálatot megelőzően fél évvel. Vannak valamilyen különleges vagy egyedi érzékenységet mutató jelek. A diagnózis felállítása történhet mikroszkopikus vizsgálattal vagy bőrkimetszéssel is. Nagyon előnyös, ha vérvételt is vesznek, hiszen ezáltal feltérképezhető más egyéb adott esetben kapcsolódó betegségek vagy rendellenességek is.